Speciella leksaker för speciella barn

Posted by Articles Sweden | Posted in Education | Posted on 16-06-2011

0

Speciella leksaker för speciella barn

Barn älskar leksaker. Leksaker är mer än något ditt barn leker med, även om barnet inte inser det. Leksaker hjälpa lära interaktion och kommunikation, och med lite fantasi kan de transportera barnet från hans eller hennes vardagliga liv i en annan värld. Leksaker kan öppna upp oändliga möjligheter att lära som kan väcka ett intresse för en framtida karriär eller bara ge inspiration till barnen att vara större än de är.

Men hur funktionshindrade barn? När vi tänker på barn som leker med leksaker, bilder av glada, friska barn kommer ofta att tänka på. Vi kanske inte att barnet bunden till en rullstol eller en sängbunden på grund av en funktionsnedsättande sjukdom. Dessa barn behöver leksaker också.

Köpa leksaker för handikappade barn bör inte vara annorlunda än att köpa leksaker till friska barn, men av någon anledning, tanken på ett barn med funktionshinder ibland ger en mental block. Du kanske känner att du inte vet vad leksak för att få en blind barn eller en som är döv.

Välja en leksak för barn med funktionshinder är egentligen inte så svårt. Allt du behöver göra är att försöka att titta på leksaken från ett annat perspektiv. Det nationella Lekotek Center, en ideell organisation som ägnar sin forskning åt att tillverka leksaker för barn med funktionshinder. Här är några tips centrum har för dem som letar efter leksaker för handikappade barn:

1. Fundera på hur leksaken skulle vädja till ett barn på mer än en nivå av sensorisk perception. En leksak som har en unik struktur kan tilltala en blinda barn, medan en med ljus eller rörelse skulle vara underbart för ett dövt barn.

2. Hur användarvänligt är leksaken? Se till att leksaken inte är så komplicerat att ett barn med funktionshinder kommer att bli frustrerad. Tänk på hur många steg barnet måste gå igenom för att aktivera leksaken. Kommer det att fungera med en enkel knapptryckning, eller finns det flera saker att barnet måste först göra innan leksaken fungerar?

3. Kan leksaken användas överallt? Kommer en sängliggande barn att kunna använda den när man ligger ner? Kommer ett barn i rullstol ska kunna leka med leksaken i hans eller hennes knä eller på en bricka?

4. Har barnet som leksaker som kan användas men han eller hon gillar? Är det ett spel med ett specifikt mål, eller kan barnet göra upp sina egna spel som han går med?

5. Funktionshindrade barn vill leksaker som alla andra är att leka med. Är leksaken utgår från en aktuell populär film eller bok? Är leksaken något som alla andra har att det handikappade barnet kan ha också?

6. Är leksaken möjliggöra självförverkligande och kreativitet?

7. Hur justerbara är leksaken? Försök att ta hänsyn till höjd, volym, hastighet och svårigheter. Kommer leksak växa med barnet eller är den leksak för ett mycket snävt åldersintervall? Har den potential som ett samlarobjekt? Är det något som barnet återkommer till upprepade gånger eller kommer barnet att växa ur den snabbt?

8. Säkerheten är alltid ett övervägande om barnet är inaktiverad eller inte. Ta hänsyn till barnets storlek och styrka, samt hållbarhet leksaken. Har barnet har fingerfärdighet att hantera små rörliga delar, eller göra större bitar bli nödvändigt för barnet att manipulera leksaken? Kan leksaken bli blöt utan att bli ruinerad? Är leksaken lätt att rengöra?

9. Är leksaken lämpliga för barnets utveckling och kronologisk ålder?

10. Vad är graden av interaktion mellan barnet och leksak? Är det en aktiv leksak, eller är det en leksak som kräver väldigt lite ansträngning på den del av barnet? Har leksaken har potential att uppmuntra socialt samspel med andra barn?

Funktionshindrade barn är inte annorlunda än andra barn. Dessa barn gillar fortfarande att spela, och de behöver fortfarande leksaker. Med dessa tips i åtanke, bör du ha några problem att hitta den där speciella leksak för det speciella barnet.


Relaterade National Center for inlärningssvårigheter Artiklar

Write a comment

*